Česká centra, Czech Centres

Česká centra / Czech centres - logo

Program

25.7.2020 - 31.8.2020

Návrat bohémského života do New Yorku

Pomalu, ale jistě se svět newyorských barů a restaurací probouzí z pandemie. Místní hospody se znovu otevírají a mezi nimi také české restaurace jako Bohemian Spirit a Bohemian Beer Garden, známá jako Bohemka. Noční život, kterým je New York proslulý, byl silně zasažen pandemií. Od března byl zakázán provoz barů a stravování ve veřejném prostoru, což postihlo mnoho podniků a některé zavřely nadobro. Naštěstí léto přináší dlouho očekávaný návrat pohostinství, lidé se vracejí a znovu si užívají stolování, i když zatím pouze venku, do doby, kdy bude možné obnovit provoz uvnitř. Newyorská kreativita vyvinula nový fenomén designu, dočasné venkovní stravování probíhá v nejrůznějších formách a stylech, tvoří se zajímavé nové ostrůvky pohostinnosti v městském prostoru. O otevření po pandemii a skvělém českém pivu a jídle jsme hovořili se dvěma Čechy, kteří v New Yorku provozují restaurace. Obě ve svém názvu mají slovo Bohemian, synonymum pro Čechy a uvolněný životní styl. V obou podnicích opět vítají zpátky své hosty a pro znovuotevření podnikli mimořádné kroky, aby bylo prostředí příjemné a bezpečné.

Autor: Marek Milde


Výčep s českým pivem v restauraci Bohemian Spirit v přízemí Bohemian National Hall na Manhattanu. Foto: Vít Stuchl


„V podstatě začínáme úplně od nuly,“ říká Ivan Srb, prezident Bohemian Hall and Beer Garden v Astorii, která se znovu otevřela po 3 měsících úplného odstavení. „V současnosti užíváme pouze naši venkovní zahradu“, což je rozlehlá oáza, kde ve stínu stromů najdou milovníci zlatého moku velký výběr piv a grilovaných uzenin. „Cítíte se tu pohodlně a velmi bezpečně navzdory Kovidu.“ Říká a má radost, že se hosté začali vracet a navzdory stále praktikovanému distancování a dalším preventivním opatřením je místo plné života. „Cítíme, že nás lidé podporují a pomáhají nám se dostat zpět na nohy. Máme sice méně zákazníků, ale jsou přátelští a přejí našemu otevření.“

 

Venkovní posezení v Bohemian Beergarden. Foto: Ivan Srb

České restaurace byly vždy součástí bohaté a rozmanité gastronomické krajiny New Yorku. Tradiční vydatná česká kuchyně a slavné pivo byly důležitou součástí bývalých českých čtvrtí Yorkville na Manhattanské Upper Eastside a v Astorii v Queensu. Zatímco se česká komunita z těchto čtvrtích postupně odstěhovala, česká tradice zde stále žije v několika hospodách, jako je například Bohemka - Bohemian Hall and Beer Garden a Bohemian Spirit, které jsou u místních velmi oblíbené.

 

Paprikáš s žitným chlebem. Foto: Vít Stuchl

Rád jsem mezi lidma, proto to dělám“, říká bodře Vít Stuchl majitel Bohemian Spirit, restaurace oceněné Michelinem na Upper East Side v České národní budově. Nedávno znovu otevřel a na stolcích před budovou servíruje svou legendární Svíčkovou, což je hovězí Angus s nadýchanými houskovými knedlíky a brusinkovou omáčkou.

 


V Bohemian Spirit se o rozvoz teplých jídel zákazníkům v této době stará i sám restauratér Vít Stuchl. Posezení před BNH.

V době zákazu obsluhy v interiéru restaurace, se podává každé odpoledne a večer pivo a jídlo přímo na ulici před budovou BNH

Foto: Vlasta Stuchl, Vít Stuchl

Místní si jeho nové posezení na chodníku hned oblíbili. Pan Stuchl si oddechl, zákazníci se vracejí, ale boj o jeho podnik ještě neskončil: „Doba pandemie byla pro moji restauraci devastující. Musel jsem znovu investovat a půjčit si, aby restaurace přežila, v současné době máme asi jen třetinu našich stálých hostů, což stačí sotva na složenky.“ Navzdory útrapám se nevzdal, jeho láska k restauraci a místní komunitě, kterou hostí, ho udržuje v chodu. Stejně, jako uprostřed pandemie, kdy zůstal otevřený pro venkovní objednávky a místní dovážku, kterou osobně obstarával na kole.

Naštěstí roční doba napomáhá znovuotevření, v létě si mnoho lidí rádo užívá hlavní specialitu obou restaurací, osvěžující a chmelové české ležáky. Bohemian Spirit, se pyšní tím, že podává Pilsner Urquell na nejvyšší úrovni. Mnozí říkají, že pivo zde chutná stejně dobře jako v místě svého původu v Plzni v Čechách. „Ocenil ho sám vrchní sládek Plzeňského pivovaru Václav Berka, který to tu navštívil.“ Stuchl hrdě dodává a odhaluje své tajemství: „Čerstvost už není hlavní problém, pivo je tu z Plzně za 12 dní, nejvíc záleží na péči kterou tomu dáváme a čistotě trubek.“ Bohemian Spirit také nabízí jedinečný způsob podávání. Na rozdíl od běžného amerického piva se zde ležák točí tradičně s bílou čepicí pěny: „Mnoho lidí tu neví, že pěna na pivu je, aby zachovala čerstvost, jiskru,“ říká Vít Stuchl. Můžete zde také požádat o Schnitt nebo Mléko, což je stejné pivo, ale poměr mezi pivem a pěnou se zvyšuje (např. mléko je jen pěna). Zážitek je měnící se textura, která se dá připodobnit analogii rozdílů v kávě, mezi espresem macchiatem, cappuccinem a café latte.

 


Výčep v Bohemian Beergarden. Foto: Hernan Ferrer

„Klíčem je velký výběr různých piv a také dobří barmani a obsluha,“ říká Ivan Srb z Bohemky v Astorii. Jeho venkovní pivnice nabízí 14 vysoce kvalitních točených piv, od světlých po tmavé, silné a lehké, letní sezónní piva a IPA. „České a německé pivo se obě velmi dobře hodí se do naší venkovní pivnice,“ říká, „ale nejoblíbenější jsou česká piva jako Pilsner Urquell, Czechvar, Krušovice, Bernard, tmavý Brouczech, velmi žádané je také německé jantarové pivo Spaten Oktoberfest“. Je jisté, že zlatý mok je v Bohemce v dobrých rukou, pan Srb a jeho rodina jsou s pivem spojené po generace. „Můj tatínek se narodil v hospodě, moje babička byla hospodská a děda byl krajský inspector kvality podávaného piva, proto mi velmi záleží na kvalitě našeho točeného piva,“ dodává.

 

Z nabídky v Bohemce, Plzeňské pivo, pierogy, řízek. Foto: Ivan Srb, Hernan Ferrer

S dobrým pivem přichází chuť k jídlu, v gastronomii obě restaurace vynikají, každá svým způsobem. Bohemka má rozsáhlé menu pochoutek na grilu s výběrem uzenin, kuřecích křidélek a žebírek. Mezi české speciality patří vepřový a kuřecí řízek, smažený sýr, halušky a pirohy, nechybí ani vegetariánské a veganské varianty. Jakmile se vnitřní kuchyně a jídelna znovu otevřou, bude toho více, ujišťuje Ivan Srb.

Bohemian Spirit na Manhattanu představuje to nejlepší, co česká kuchyně může nabídnout. Restaurace získala ocenění Michelin 2020 Bib Gourmand distinction a to po právu. Tradiční řízek si zde můžete vybrat telecí, vepřový nebo kuřecí, dále zde najdete guláš s knedlíkem a výše uvedenou legendární svíčkovou, která získala srdce mnoha štamgastů, ale také slavných českých umělců, sportovců a osobností, pro které se stal Bohemian Spirit oblíbeným místem setkávání. Protože restaurace je umístěna v České národní budově, sídla Českého centra, kde je kino, galerie a koncertní sál, kde se pořádají kulturní akce, často se zde potkáte s umělci. Stala se populárním místem k posezení nejen po představení, na stěnách zde najdete viset portréty slavných Čechů, mezi nimi je Miloš Forman, Václav Havel a Ája Vrzáňová, kteří restauraci navštívili. „Jako hosty jsme zde měli prakticky všechny hvězdy, které zde vystupovaly,“ říká pan Stuchl. „Chodí také čeští tenisté a hokejisté a ti přivedou kamarády, jeden večer jsme tu měli hráče ze tří týmů NHL, celý večer se hádali o tom, že nikdo neumí pořádně bruslit…, ale oni hlavně milují naše jídlo a jedí hodně a rádi, nemusí se tolik hlídat, druhý den ráno to vybruslí. Upřímně, já se ale nestarám o jména.“ Dodává: „Pro mě je každý zákazník dobrý zákazník.“

Segedínský guláš

Chlupaté knedlíky. Fotky: Bohemian Spirit Instagram

Bohemka má dlouhou historii, chodí sem různé osobnosti, umělci nebo sportovci, kteří Bohemian Hall v Astorii navštěvují nebo podporují. „Máme velmi silnou vazbu s našimi českými a slovenskými komunitami, konzuláty a dalšími organizacemi v New Yorku,“ říká Ivan Srb. „Navštívili nás prezidenti Václav Havel a Miloš Zeman, prezident Havel zasadil strom do zahrady, hokejové legendy Zdeno Cara a Ziggy Palffy s námi chodili hrát stolní tenis.“ Miloš Forman a Paulina Porizkova byli v minulosti také velkými příznivci, abych jmenoval alespoň některé. „Bohemian Beer Garden má důležité kulturní poslání, ze svého výtěžku podporuje Českou školu, Gymnastický klub Sokol a mnoho koncertů a festivalů, které se konají v zahradě. Doufám, že tu brzy zase budeme moci nabídnout i zábavu, říká Ivan Srb.

 

Ivan Srb, prezident Bohemian Beergarden

Fotky: Hernan Ferrer

Restauratéři podnikli mnoho, aby zajistili bezpečnost v obsluze i při zacházení s potravinami, striktně dodržují přísná pravidla vyžadované ministerstvem zdravotnictví. „Protože naše zahrada je obrovská, byli jsme schopni nabídnout služby se sociálním distancováním. Naši hosté také velmi dobře spolupracují a dodržují pravidla. Dodržet všechny předpisy je náročné, ale zatím mohu s jistotou říci, že to zvládáme“, říká Ivan Srb. Dopad regulací na provoz restaurace je bezpochyby zásadní a vyžaduje mnoho dalších kroků, které musí provozovatelé podniknout, aby mohli bezpečně fungovat. „Naši zákazníci nás chválí za bezpečné uspořádání pivnice. Cítí se zde velmi bezpečně, rádi přijdou si užít dobré točené pivo a jídlo. „New York opět procitá a je skvělé vidět, jak místa neodmyslitelně spojená s kulturou a historií, znovu ožila. Přestože návrat do běžného provozu, ještě potrvá a bude stát hodně úsilí, energie a odhodlání jsou hmatatelné. Jak Češi říkají: Kde se dobře vaří, tam se dobře daří! Naděje na dobrý život je bezpochyby zpět a Bohemian Beer Garden a Bohemian Spirit vytrvaly a to je skvělá zpráva pro všechny bohémy a ostatní, kteří se jimi cítí.

 


Posezení pod stromy v Bohemce. Foto: Ivan Srb

 

Ivan Srb o Bohemian Beer Garden: Bohemka byla založena v roce 1902, přežila několik recesí a velkou hospodářskou krizi. Restaurace byla postavena pro československou komunitu a my jsme hrdí, že můžeme nabídnout výběr tradičních jídel z domácí kuchyně spolu s českým pivem. Zisk se používá na podporu naší školy, kde se děti vzdělávají v našich jazycích, kultuře, tradicích, zpěvu a tanci. Sídlí zde také Sokol. Za posledních 20 letech, se počet našich členů snížil a náklady vzrostly, tím jsme více závislí na naší místní komunitě. V naší krásné historické zahradě a v hlavním sále provozujeme nejen československé festivaly jako Winefest, Porkfest, dětské a tradiční festivaly, ale také organizujeme koncerty, živá vystoupení a sportovní akce pro členy a místní komunitu. www.bohemianhall.com

Vít Stuchl o Bohemian Spirit: Jsme tradiční česká restaurace, která se nachází v historicky chráněné České národní budově postavené českými přistěhovalci v roce 1892. Záleží nám na tom představit to nejlepší, co typická česká kuchyně nabízí. Kombinace vysoce kvalitních potravin za rozumné ceny umožňuje přiblížit širokému publiku gastronomické znalosti o střední Evropě. MICHELIN ohlásil seznam 133 restaurací v New Yorku, které získaly vyznamenání Bib Gourmand s 29 novými přírůstky v nejnovějším vydání Průvodce MICHELIN New York City 2020. Jsme hrdí na to, že jsme jedním z nich! Restaurace Bib Gourmand nabízejí kompletní menu s předkrmem, hlavním jídlem a dezertem, díky čemuž si můžete objednat dva chody a sklenku vína nebo dezert za zhruba 40 $ nebo méně (daň a spropitné nezahrnuty). www.bohemianspiritrestaurant.com

 

 

 


Chcete-li mít přehled o nových událostech v Českém centru New York, přihlaste se k odběru našeho týdenního Newsletteru ZDE.


 

Místo konání:
Datum:

Od: 25.7.2020
Do: 31.8.2020

Organizátor:


Připomenutí akce
Tuto akci nelze připomenout, protože akce již začala